PHP mesačník – október 2022

ByIvan BREZIANSKY

PHP mesačník – október 2022

Vitajte v októbrovom pokračovaní PHP, kde sa pozrieme na najzaujímavejšie veci, ktoré sa udiali vo svete PHP za posledný mesiac, vrátane správ, článkov, nástrojov a videí.

Správy
 Vyšlo PHP 8.2.0 RC 5
Ďalší kandidát na vydanie bol doručený podľa plánu. Šiesty RC sa očakáva 10. novembra a bude posledným pred finálnym vydaním PHP 8.2.
Podrobný zoznam toho, čo prichádza v PHP 8.2, nájdete na PHP.Watch alebo stitcher.io.
Môžete tiež vyskúšať PHP 8.2 v 8 blokoch kódu.
Ja: “Ahoj Joe! Čo si myslíte o modernom PHP?
Joe: pic.twitter.com/r3Qh5vCr6h
— Martin Joo (@mmartin_joo) 29. septembra 2022
 Boli vydané PHP 8.0.25 a PHP 8.1.12
❗Toto sú bezpečnostné vydania aktuálne podporovaných pobočiek. Všetkým používateľom sa odporúča inovovať.
Aktualizácie opravujú slabé miesta v rozšírení Phar a integrite súborov cookie. Viac sa dozviete v tomto blogovom príspevku na PHP.Watch.
 AWS X-Ray spúšťa podporu pre sledovanie PHP aplikácií cez OpenTelemetry vo verejnej ukážke.
 Rebríček programovacích jazykov RedMonk: jún 2022
A RedMonk o tom NIKDY nediskutuje. Hovoria len o jazykoch, ktoré sa dostali do top 3, alebo keď iné „populárne“ jazyky stúpajú alebo klesajú nižšie v zozname.
Je to súčasť toho, ako je #php odsunutý na „mŕtvy“ alebo „nezaujímavý“.#tw
— mwop (@mwop) 24. októbra 2022

Nástroje
 dunglas/frankenphp – moderný aplikačný server PHP, napísaný v Go a zabudovaný do webového servera Caddy.
Kevin Dunglas zhrnul hlavné rozdiely tohto servera od RoadRunner:
 krakjoe/paralelné – stručné paralelné paralelné API pre PHP 8+. Rozšírenie vychádza z Golangovej filozofie o paralelizme – „Nekomunikujte zdieľaním pamäte; namiesto toho zdieľajte pamäť komunikáciou“ – a poskytuje všetky potrebné prvky, ako sú kanály, udalosti a budúcnosť.
 cachewerk/relay – Redis klient ako PhpRedis a Predis, ale oveľa rýchlejší, pretože je napísaný ako rozšírenie PHP. Autori tiež poskytujú integráciu Laravel, WordPress a Magento pre ukladanie do vyrovnávacej pamäte.
 Saeghe – moderný správca balíkov PHP.
PHP má teraz ešte jedného správcu balíkov! Ako závislosti používa odkazy GitHub. Okrem toho sa nespolieha na automatické načítanie PSR, ale spolieha sa na fázu zostavenia.
Konkurencia je vždy dobrá vec!
 creator-unused/composer-unused – Balík, ktorý skenuje váš kód, aby odhalil nevyužité závislosti skladateľa.
 square/pjson – Táto knižnica pomáha deserializovať JSON na skutočné objekty vlastných definovaných tried. Robí to pomocou atribútov PHP 8 vo vlastnostiach triedy.
 doctrine/collections 2.0.0 – Populárna knižnica kolekcií, ktorá dostala významnú aktualizáciu, ktorá pridáva prísnejšie písanie a natívne typy parametrov a návratov.
 heiglandreas/holidayChecker – Tento balík umožňuje skontrolovať, či je daný dátum sviatkom a či je daný dátum miestny.
 Laragon – Ďalší lokálny vývojový nástroj – nástroj, ktorý je prenosnou, izolovanou, rýchlou a výkonnou alternatívou k XAMPP a podobným riešeniam. Viac sa dozviete v tomto príspevku na PHP.Watch.
 gacela-project/gacela – Tento balík vám pomáha vytvárať modulárne PHP aplikácie rozdelením vášho projektu do rôznych modulov jednotným spôsobom. Silne inšpirované Sprykerom

About the author

Ivan BREZIANSKY editor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.