Mesačník Java – október 2023

ByIvan BREZIANSKY

Mesačník Java – október 2023

Vitajte v októbrovom vydaní Java mesačníka!
V tomto vydaní sa ponoríme do sveta Java a technológií. Preskúmame to najnovšie a najlepšie z nedávneho vydania Java 21, podelíme sa o vzrušujúce novinky o novom EAP pre IntelliJ IDEA 2023.3 a prinesieme vám výber pútavých udalostí, návodov, rozhovorov a názorov z komunity.
Usaďte sa so svojou obľúbenou šálkou kávy a užívajte si!

Správy Java
Java News Roundup 1, 2, 3, 4 – Všetko, čo Java predstavila alebo vylepšila v septembri, je tu.
Najhorúcejšou novinkou je oficiálne spustenie Java 21, preto sme vybrali niekoľko písomných a zvukových prehľadov novo vydaných funkcií:
 Java 21 je k dispozícii dnes a je to celkom aktualizácia
 Foojay Podcast č. 28: Java 21 dorazila!
 Príchod Java 21!
 JDK 21 a JDK 22: Čo už vieme FarPRINT
 Jarné tipy: Radostný skok do Java 21
Nasledujúce výbery prinášajú podrobnejšie prezentácie aktualizácií Java 21 od Ana-Maria Mihalceanu, Nicolai Parlog a José Paumard:
 Nová funkcia Java 21: Virtuálne vlákna #RoadTo21 – Zistite viac o najočakávanejšej funkcii – novom, ľahšom modeli vlákien. Virtuálne vlákna riešia zložitosť a náklady na údržbu asynchrónneho programovania bez toho, aby sa vzdali výkonu tohto modelu.
 Java21 prináša plnú zhodu vzorov #RoadTo21 – Java 21 je prvé vydanie, ktoré finalizuje základné funkcie zhody vzorov, vrátane zapečatených typov a vzorov typov vo vylepšenom prepínači a toľko očakávaných záznamov a vzorov záznamov. Pozrite si toto video a preskúmajte tieto funkcie.
 Java 21 Security #RoadTo21 – Zistite, ako sa Java Security vyvinula od JDK 17, čo vám umožňuje vytvárať a nasadzovať aplikácie pomocou moderných, silných algoritmov a protokolov.
 Zmeny Java 21 API #RoadTo21 – Preskúmajte nespočetné množstvo vylepšení, ktoré Java 21 prináša do vašich každodenných tried. Od zlepšenej efektivity kompilácie pomocou javacu a komplexných vylepšení dokumentácie v javadocu až po ešte rýchlejšie prototypovanie s jwebserverom – je toho veľa!
 Vylepšenia nástrojov Java 21: Lepšie vo všetkých smeroch #RoadTo21 – Objavte najnovšie vylepšenia nástrojov JDK od verzie Java 17, vrátane zlepšenej efektivity kompilácie s javacom, komplexných vylepšení dokumentácie v javadoc a možností rýchleho prototypovania pomocou jwebserver.

Tento mesiac získali štatút kandidáta aj títo JEP:
 JEP 456: Nepomenované premenné a vzory
 JEP 455: Primitívne typy vo vzoroch, inštancii a prepínači (ukážka)
 JEP 457: Class-File API (ukážka)

About the author

Ivan BREZIANSKY editor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.