.NET mesačník | august 2023

ByIvan BREZIANSKY

.NET mesačník | august 2023

Vedel si? Pozorovateľnosť je na platformách sociálnych médií označená ako #o11y. Odkiaľ sa vzal ten hashtag? Je to numeronymum, v ktorom opakujeme prvé a posledné písmeno pôvodného slova a číslo v strede predstavuje počet znakov, ktoré sú vynechané.

Odporúčaný obsah
Radi by sme poďakovali Laile Bougria za kurátorstvo odporúčaného obsahu tohto mesiaca! Je medzinárodnou rečníčkou a MVP Microsoft Azure. Laila má rada kreatívny proces písania softvéru a riešenia zložitých problémov. Vo voľnom čase rada zamotáva priadzu do krásne pletených vzorov, keď si rozmotáva myšlienky. Dobehnite Lailu na Twitteri a Mastodon.
Ďakujem, že ma máte ako hosťa na blogu JetBrains! Je mi potešením podeliť sa o niečo málo o mojich záujmoch s komunitou, ktorá sa zameriava na zlepšovanie skúseností s vytváraním softvéru! Téma, ktorá ma v poslednej dobe veľmi zaujala, je pozorovateľnosť.

Prečo, môžete sa opýtať? Za posledných približne osem rokov som sa zameral na systémy riadené správami a udalosťami, a to z hľadiska ich budovania aj pomoci pri vytváraní nástrojov na podporu týchto druhov systémov. Keď som prvýkrát začal budovať systémy využívajúce zasielanie správ, vyžadovalo si to skutočný posun mysle: od pochopenia asynchronicity a riešenia prípadnej konzistencie až po dosiahnutie idempotencie. Rýchlo som si však uvedomil, ako veľmi mi tento architektonický štýl pomohol modelovať aplikácie spôsobom, ktorý ich uľahčil na údržbu a viac ako kedykoľvek predtým zosúladil s obchodnou doménou. Tento typ systému však mal jednu významnú nevýhodu: ladenie bolo neuveriteľne ťažké a zložité.

Pointa je, že pozorovateľnosť nie je ďalším módnym slovom – je to nevyhnutnosť v dnešnom komplexnom softvérovom prostredí. Keďže sa náš softvér neustále vyvíja a zložitosť rastie, musíme tiež investovať úsilie do zjednodušenia a zefektívnenia spôsobu, akým môžeme pochopiť ich správanie. Môžeme to zabezpečiť investovaním času a úsilia do pozorovateľnosti a využitím sily OpenTelemetry.

About the author

Ivan BREZIANSKY editor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.