.NET mesačník | jún 2023

ByIvan BREZIANSKY

.NET mesačník | jún 2023

Vedel si? V produktoch Adobe bolo za posledný rok otvorených viac ako 400 miliárd PDF. Wow! To je veľa PDF! Koľko ste ich otvorili minulý rok?

.NET novinky
 Oznamujeme Azure Monitor OpenTelemetry Distro
 Oznámenie .NET 8 Preview 4
 Aktualizácie ASP.NET Core v .NET 8 Preview 4
 EF Core 8 Preview 4: Primitívne a vylepšené kolekcie
 Oznámenie novej verzie .NET Upgrade Assistant s podporou pre .NET MAUI a Azure Functions!

Odporúčaný obsah
Ahoj ľudia, to som ja, Khalid, váš obhajca vývojárov priateľských k susedstvu. Rachel ma láskavo požiadala, aby som pripravil spravodaj z júna 2023, pretože by som chcel viesť dialóg s našou komunitou JetBrains. Aký bol váš rok doteraz? Naučili ste sa niečo nové? Čo je podľa vás ďalšou veľkou vecou v komunite .NET? Môžeme, JetBrains, zlepšiť vaše skúsenosti s vývojom .NET? Nakoniec, ako sa máš? Odpovede zanechajte v sekcii komentárov nižšie a porozprávajte sa. ako sa mi darí? Vďaka za opýtanie. Môj doterajší rok bol mnohojazyčný vývojový typ roka s odbočkami do JavaScriptu/TypeScriptu, Ruby, mobilného vývoja a Web Assembly. Pohľad na tieto ďalšie ekosystémy nám môže pomôcť pochopiť, čo robí komunita .NET dobre, z čoho môže naša komunita čerpať inšpiráciu a ako môžeme prispieť k celkovému zdraviu našej malej trávy.

Tu je niekoľko príkladov, ktoré som si všimol v našej komunite a ktoré sú podobné iniciatívam v iných komunitách (dajte mi vedieť, ak súhlasíte v komentároch):
 Blazor United – Multiparadigmové programovanie Blazor United umožňuje tri režimy: generovanie statických stránok, na strane servera a na strane klienta. Tento model rastie v popularite s frameworkami JavaScript, ako sú Next.js, Remix a Astro.
 MAUI – Mobilný vývoj je skľučujúci problém a v súčasnosti je v tomto priestore veľká konkurencia. Je ľahké vidieť podobnosti v rámcoch ako Flutter, Kotlin Multiplatform a JetPack, nehovoriac o silnej alternatíve v našom ekosystéme v Avalonii.
 Minimálne API – práve som o tom napísal príspevok a je jasne vidieť inšpiráciu v Minimal API z ekosystému Ruby a knižnice Sinatra. Mohol by som tiež zahrnúť množstvo knižníc Node s podobnou syntaxou.
 Web Assembly a WASI – Web Assembly je novou hranicou pre každý ekosystém, a zatiaľ čo Rust je nesporným lídrom v tomto priestore, .NET má skutočnú šancu vyhrať zdieľanie mysle. WASI zmení spôsob, akým píšeme a nasadzujeme kód, a je to jedna z najvýznamnejších zmien vo vývoji.
Tiež by som rád zdôraznil prácu, ktorú ľudia robia, aby vybudovali most k týmto ďalším komunitám:
 DotNetIsolator – Steven Sanderson pokračuje vo svojej fantastickej práci v priestore WASM, čo pomôže otvoriť nové možnosti pre .NET vývojárov.
 Vite.AspNetCore – Quetzal Rivera pracuje na middleware Vite, ktorý pomáha priniesť premiérové nástroje na zostavovanie JavaScriptu do vášho pracovného toku ASP.NET Core.
 Avalonia – Tím Avalonia vytvoril neuveriteľný reťazec nástrojov, ktorý vám pomáha poskytovať riešenia pre macOS, Linux, Windows a mobilné platformy. Tento rok môže byť konečne rokom Linuxu na desktope!
 Marten – Sila PostgreSQL ako databázy dokumentov a úložiska udalostí? Áno prosím.
V technológiách je toho veľa, na čo sa môžete tešiť, najmä v priestore .NET. Alebo mám povedať dotnet? Keď končím, dovoľte mi zaželať vám všetko najlepšie v tomto roku a nech sú vaše nevybavené položky naplnené tými najlepšími funkciami a vaše kódové základne zostanú bez chýb. Vychutnajte si vynikajúce odkazy na komunitu nižšie a povedzte autorom, ako sa vám ich práca páčila; ide to ďaleko.

About the author

Ivan BREZIANSKY editor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.