.NET mesačník | máj 2023

ByIvan BREZIANSKY

.NET mesačník | máj 2023

Vedel si? Je rozdiel medzi kompiláciou a transpiláciou. Krátke vysvetlenie je, že kompilátory používajú kód z jedného jazyka na produkciu výstupu, zvyčajne binárneho. Transpilery sú typom kompilátora, ktorý vytvára zdrojový kód, ale na rovnakej úrovni abstrakcie, takže výstupom je zvyčajne viac zdrojových kódov.

Odporúčaný obsah
Radi by sme poďakovali Laurentovi Kempému za kurátorstvo odporúčaného obsahu tohto mesiaca! Laurent je prispievateľom komunity JetBrains .NET a MVP spoločnosti Microsoft pre technológie vývojárov. Je nadšený pre nové technológie, tímovú prácu a produktivitu vývojárov. Zverejňuje obsah na svojom blogu, twit ako laurentkempe, zdieľa otvorený zdrojový kód na GitHub a svoje fotografie zverejňuje na flickri. Ďakujem, JetBrains, že ma máte ako kurátora vášho .NET anotovaného na máj 2023. Ako dlhoročný podporovateľ vašich vývojárskych nástrojov si to vážim.
Začal som s počítačmi, keď som mal 12 rokov na ZX81. Mal 1 KB pamäte. Neskôr som to rozšíril na 16KB. V tom čase bola pamäť pre programátorov vzácna. Optimalizovali by sme akékoľvek bity.
Dnes má môj počítač 64 GB, môj notebook 32 GB a môj telefón 8 GB, šialené! Napriek tomu mám stále pocit, že spomienka je vzácna. Niektoré technologické pohyby, ako napríklad bezserverové a okrajové výpočty, tento pocit umocňujú. Veľkosť kontajnera je ďalšou oblasťou, kde je dôležitá pamäťová stopa. Čím menšia je veľkosť kontajnera, tým rýchlejšie sa nasadí, tým viac môžete nasadiť na jeden fyzický počítač a prevádzka bude nižšia.

About the author

Ivan BREZIANSKY editor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.