PHP blok– január 2023

ByIvan BREZIANSKY

PHP blok– január 2023

Vitajte v januárovom pokračovaní PHP Annotated, kde sa pozrieme na najzaujímavejšie veci, ktoré sa udiali vo svete PHP za posledný mesiac, vrátane správ, článkov, nástrojov a videí.

Správy
 PHP 8.0.27, PHP 8.1.14, PHP 8.2.1 boli vydané
⚠️️ Toto sú vydania bezpečnostných opráv.
 Čo bude ďalej v PhpStorm: The 2023.1 Public Roadmap
V prvom vydaní roku 2023 sa snažíme zlepšiť výkon a priniesť rýchlejšie indexovanie, pridať integráciu 3v4l, zlepšiť podporu pre generiká, ako aj značky PHPStan a Psalm, pridať podporu pre projekty s viacerými skladateľmi a viacerými dodávateľmi a ďalšie.
 PHP ako moduly WebAssembly a WASI
Ľudia z VMware OCTO WasmLabs pracujú na portovaní PHP do WebAssembly pomocou WASI. Koncept nie je nový, už dávno ste mohli kompilovať PHP do WebAssembly pomocou emscriptenu.
Teraz je to však ešte jednoduchšie, pretože na GitHub sú pripravené na použitie skompilované moduly PHP Wasm: PHP 8.1, PHP 8.2.
Tu je niekoľko zaujímavých prípadov použitia:
 WebAssembly and Sockets: PHP vývojový server na WasmEdge
 Docker bez kontajnerov pomocou WebAssembly. Predstavte si malé kontajnery (napr. 5 MB pre PHP server), ktoré bežia všade bez oneskorenia studeného štartu.
Mimochodom, pozrite sa na ihrisko WordPress, čo je WP spustený v prehliadači poháňanom WebAssembly.
Ľudia z VMware pripravili záplaty pre PHP a hovoria, že majú veľký záujem priniesť do PHP výhody, ktoré WebAssembly poskytuje v oblasti zabezpečenia a poskytovania aplikácií, podobne ako Python a Ruby

About the author

Ivan BREZIANSKY editor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.